Mercurius Wageningen
 
 

Goede voornemens? Alwéér mislukt…

  • Je bent hier:
  • Home
  • Nieuws
  • Goede voornemens? Alwéér mislukt…
 | Van E-Media

 

Het is januari, het nieuwe jaar is nu een paar weken bezig en opeens zijn bijna overal de sportkleren in de aanbieding. Bovendien zijn de fitness- en hardloopapps gestegen in populariteit en brengt onder andere supermarkt Albert Heijn een gezonde Allerhande uit. Vanwaar die plotselinge drang om gezonder te eten en meer te sporten vraag je je misschien af. Nou, omdat het weer tijd is voor onze nieuwe goede voornemens voor 2017.

Deze positieve drang haalt echter maar zelden de maand februari, aangezien goede voornemens nou eenmaal erg vaak mislukken. En nee dat ligt niet aan jou, eigenlijk mislukken ze bij bijna iedereen. Maar wat is nou precies de reden dat ze steeds mislukken?

Ten eerste omdat goede voornemens vaak niet gemaakt worden omdat we een enorme drang voelen om ons gedrag aan te passen of te veranderen, maar omdat we net als iedereen simpelweg ook goede voornemens willen hebben. Als deze drang namelijk wel zo sterk aanwezig zou zijn, dan zouden we niet wachten tot 1 januari, maar dan waren we allang gestart. Het feit dat de focus dus ligt op de ‘goede voornemens’ en niet op het resultaat brengt ons naar puntje twee. Het mislukken van goede voornemens hangt namelijk ook samen met discipline, of beter gezegd het gebrek aan discipline. We moeten ze volhouden, ook als we niet meteen resultaat zien. Maar aangezien we toch geen resultaat zien, heeft het ook geen zin om door te zetten toch?!

Ten derde zijn we vaak te enthousiast. We beginnen vol goede moed met het dagelijks bezoeken van de sportschool en na hooguit een week of twee krijgen we het te druk of beginnen we ons te vervelen. Met als resultaat dat we ons dure sportschoollidmaatschap laten doorlopen zonder ooit nog de sportschool te betreden. Bovendien stellen we door ons enthousiasme vaak onrealistische doelen, die we vervolgens niet kunnen naleven, met als resultaat dat we dus juist géén resultaat zien en ermee stoppen.

Dus hoe hebben je goede voornemens de meeste kans van slagen? Door ze überhaupt alleen te maken als we echt de drang voelen ons gedrag aan te passen. Bovendien is het verstandig niet te veel goede voornemens te maken of onrealistische doelen te stellen. Werk stapje voor stapje en het liefst met bij elke behaalde stap een beloning voor jezelf. Tot slot is het belangrijk om vooral niet te enthousiast te beginnen maar om vooral ook niet te snel op te geven.

Ondanks dat de meeste goede voornemens dus hoogstwaarschijnlijk niet het einde van januari zullen halen, ben ik eigenwijs en heb ik er toch zelf ook een gemaakt (het moet me toch ooit lukken). Betekent dit dat je mij voortaan alleen nog ziet kauwen op wortels? Nee hoor, want dat houd ik gewoon weg niet vol. Wat ik wel kan volhouden is het voornemen om voortaan alleen nog maar lekker te eten. En hé, lekker eten hoeft natuurlijk niet ongezond te zijn. 

– Djemie Brands