Mercurius Wageningen
 
 

Voedsel, Valentijnsgedichten en Vuur

  • Je bent hier:
  • Home
  • Nieuws
  • Voedsel, Valentijnsgedichten en Vuur
 | Van E-Media

 

‘’Hoi! Ik ben Tess, Director of Human Resources’’. ‘’Director of Human Resources?! Zo fancy hoor, maar wat doe je dan eigenlijk?’’ is de meest gehoorde uitspraak die je van anderen zal krijgen bij het vervullen van deze functie. Op wisselborrels is het gebruikelijk bij het feliciteren van de andere bestuursleden jezelf voor te stellen en je functie te benoemen. Na een paar (waarschijnlijk veel meer) biertjes op, geven andere bestuursleden het al snel op om te raden wat de functie achterliggend aan deze titel is. ‘’Ik doe intern!’’ zeg ik dan snel om de gênante stilte te overbruggen.. Dat leidt al tot wat meer herkenning in de ogen van de ander, maar we gaan toch maar snel over op een ander onderwerp. Intern doet geen eer aan de prachtige titel die mijn functie heeft gekregen, dus licht geïrriteerd ga ik dan verder naar het volgende te feliciteren bestuurslid. Maar helaas, ook hier weer hetzelfde riedeltje.. Gelukkig weten wij wel beter want wat houdt mijn functie dan wel in?

Het internet zou mijn functie omschrijven als ‘’het beheer van menselijke productiemiddelen’’. Oke,  dat klinkt ook een tikkeltje raar, maar er zit wel een kern van waarheid in. Een andere definitie die google geeft is dat een Director of Human Resources zich bezig houdt met de rol van de werknemers binnen een organisatie. Dat begint er al meer op te lijken. Want ook Mercurius heeft zogenaamde werknemers: onze commissieleden. Zonder deze commissieleden zouden we zijn waar we waren geweest als de wereld zou worden gebombardeerd met kernrakketten, nergens dus. De definitie van human resources gaat namelijk verder in ‘’het personeel word beschouwd als de bepalende factor voor het succes van de onderneming’’. En die hele definitie dekt precies de lading van mijn functie, al is hij misschien iets te lang om begrepen te worden door een aangeschoten bestuurslid.

Als HR hou ik me dus bezig met onze commissieleden. Onze commissieleden organiseren de activiteiten die Mercurius maakt tot wat het is, op een vrijwillige basis. En aan mij de taak om ervoor te zorgen dat deze toppers het naar hun zin blijven hebben en worden beloond voor hun harde inzet. In Januari hebben we namelijk met zijn allen gegeten als bedankje voor hun diensten. De overheerlijke friet, maar boven alles, het heuse toetjesbuffet smaakte heerlijk. Ik ben er niet alleen om ervoor te zorgen dat onze werknemers goed gevoed zijn, de hersenen hebben ook zo hun voeding nodig. Na het diner hebben we daarom ter ontwikkeling van onszelf, maar ook om de commissiesfeer te bevorderen, een persoonlijkheidstest gemaakt. Ook al ontstond hieruit wel enige onenigheid (mijn persoonlijkheid zou hetzelfde zijn als die van Cersei Lannisster, Taylor Swift of Bill Clinton), het was wel een erg gezellige avond.

Een ander beroemde taak die je als Director of Human Resources mag vervullen is de Commissieranking. Dit is de Champions League onder de competities waar de verschillende commissies de strijd met elkaar aangaan om de felbegeerde eretitel van beste commissie van het academisch jaar. En niet te vergeten, een heerlijke diner bon. Opdrachten moeten worden vervuld zoals het nemen van selfies met zijn allen in de lift, het maken van een menselijke mummie, taart te bakken voor de vergadering of een valentijdsgedicht te schrijven voor het bestuur. Dit leidt tot hilarische foto’s die door een vakkundige jury worden beoordeeld voordat de punten worden toegekend. En natuurlijk een hoop romantische taferelen. Binnenkort zullen deze liefdes zich onder het genot van een lekker biertje wellicht ontpoppen (SPOILER ALERT).

Maar goed, het leven van een HR of een commissielid gaat niet alleen maar over rozen, liefdes en heel veel eten, er moet ook hard gewerkt worden. Waar je als commissielid druk bezig gaat met het marketen, financieren en organiseren van een top activiteit, doe ik achter de schermen het werk. Heb je je nooit eens afgevraagd op welke manier je bij je Mercurius mail of drive komt? En dat niet alleen, in een immens gedetailleerde database hou ik van al onze commissieleden bepaalde gegevens bij. Die kunnen wel eens van pas komen bij het sturen van verjaardagskaartjes, maar zijn sowieso handig voor de administratie.

Nu weten jullie uiteindelijk wie jullie stiekem een beetje helpt in het bereiken van jullie succes. Als Director of Human Resources is het mij een eer om te strijden voor de belangen van de commissieleden en te zorgen dat zij het zo veel mogelijk naar hun zin hebben. Ook nu ben ik alweer druk aan de slag met de volgende bedank activiteiten waarbij het goudgele vocht rijkelijk zal vloeien. Voor nu concentreer ik me nog op het bedanken van alle oud-commissieleden voor hun taken met een professionele foto, prachtig certificaat en pikant cadeautje. En op alle activiteiten en wissel borrels zal ik degene zijn die vol trots kan zeggen ‘’Ik ben Director of Human Resources, en ik ga door het vuur voor mijn commissieleden’’.